Ha avokádó gyümölcsre vágyunk, vásároljunk inkább. Az avokádó régóta ismert afrodiziákum, azték eredetű neve, "ahuacacuahat", herefát jelent. Mielőtt még meglódulna a fantáziánk, annyi elárulható, hogy a gyümölcsök párosával csüngnek a fán... De váltsunk témát! A gyümölcs magas telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma, A-, C- és E-vitamin tartalma miatt egészséges. Fehérjegazdagsága miatt pedig kiváló húspótló. Rosttartalma magas, ezért emésztésserkentő. Az érettséget úgy állapíthatjuk meg, hogy enyhén megnyomjuk a gyümölcsöt. Az éretlen gyümölcs bizony kőkemény. Az éretlen avokádó 6-8 napig érik, de az érett gyümölcs 1 napnál nem tartható tovább. Az érleléshez legjobb, ha papírzacskót használunk. Hűtőben nem igazán tárolható. Vigyázat, a feldarabolt, meghámozott avokádó megbarnul a levegőn, akár az alma! Íze úgy érvényesül a legjobban, ha citrommal, kevés sóval és hagymával bolondítjuk. Az avokádót a trópusokon a szegények vajaként is emlegetik, mert teljesen beérett állapotban vajként kenhető.